De Beweegtherapeuten

Slaaptherapie

Wie ‘s nachts goed slaapt, voelt zich overdag beter en heeft meer energie. Af en toe slecht slapen is geen reden tot zorg. Maar wie vaker wakker ligt, zich overdag niet uitgeslapen voelt en hierdoor lichamelijke of mentale klachten krijgt, heeft de mogelijkheid om hier iets aan te doen: slaaptherapie.

Het verbeteren van de slaap kan op verschillende manieren. Zo vind je op tal van websites slaaptips, waarvan je sommige misschien al eens hebt geprobeerd. En natuurlijk kun je voor advies terecht bij je huisarts. Maar soms is dit niet voldoende, en kan een slaapprobleem alleen worden opgelost met een gedetailleerde diagnose en een bredere aanpak. Dan is slaaptherapie het overwegen waard.


Beter slapen in 5 stappen

In deze 5 stappen word je begeleid naar een betere nachtrust:

1. Slaapintake 

We bespreken via een 24-uursanalyse de aard en de ernst van jouw slaapprobleem. Je krijgt uitleg over de 3 aspecten die de kwaliteit van de nachtrust bepalen: bioritmiek, slaapdruk en arousal (het alertheidsniveau van lichaam en geest). En je gaat naar huis met de eerste praktische slaapadviezen.


2. Slaap-waakkalender

Je gaat zelf aan de slag met het vastleggen van jouw slaap-waakpatroon en de eerste slaapadviezen. De eerste verbetering kan zich hier al aandienen. Maar let wel: verbetering vraagt vanaf deze eerste fase zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Gelukkig is het voor een goed doel: beter slapen.


3. Behandelplan

Aan de hand van het intakegesprek en de slaap-waakkalender wordt een individueel behandelplan opgesteld. Hierin vind je:

  • je behandeldoelen;
  • uitleg over het waarom en de opbouw van je behandelplan;
  • uitleg over de praktische oefeningen;
  • toepassing van cognitieve gedragstherapie.


4. Verbeterfase

Onder intensieve begeleiding worden de aspecten die de kwaliteit jouw nachtrust bepalen (bioritmiek, slaapdruk en arousal) zodanig verbeterd dat je weer goed slaapt. Het behandelplan dat hierbij de leidraad is, zal in het verbeterproces worden bijgesteld waar nodig .


5. Afronding

Na gemiddeld 5 tot 10 behandelingen wordt de balans opgemaakt. Uiteraard is beter slapen het streven​. Je krijgt een aantal laatste tips om dit resultaat ook in de toekomst stabiel te houden.​

Slaapmedicatie

Gebruik je slaapmedicatie en wil je die afbouwen? Je hoeft dit niet alleen te doen. We kunnen je handvatten geven om dit lastige proces te laten slagen. Het afbouwen van medicatie gebeurt altijd in goed overleg met de huisarts of apotheker.


Slaapproblemen bij kinderen

Ook kinderen die slecht slapen (en hun ouders die er wakker van liggen) kunnen slaaptherapie volgen. Bij jonge kinderen vindt het intakegesprek alleen met de ouder(s) plaats. Met inzicht in het slaapprobleem van het kind en een aantal praktische adviezen gaan ouders eerst zelf aan de slag. Vaak is dat voldoende. ​Natuurlijk is er tussentijds contact met de therapeut over de voortgang. Mocht het nodig zijn dan kan de therapie wordt uitgebreid met begeleiding van het kind in de praktijk.


Oudere kinderen die slecht slapen, een veelvoorkomend probleem bij pubers, kunnen zelfstandig een afspraak maken voor een intakegesprek en individueel slaaptherapie volgen. Als zij dit willen, kunnen de ouders hierbij betrokken worden, maar dat hoeft niet.


Verwijzing en vergoeding

Je kunt met én zonder verwijzing door de huisarts slaaptherapie volgen. In beide gevallen kun je ons bellen of mailen voor het plannen van een intakegesprek. De behandelingen worden door de zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Share by: